Cikkek
Veol.hu - Project záró

 
NAPLO - Színház-pedagógia

 
NAPLO - Jelnyelvről diákoknak

 
Veszprémi7 - Project nyitó

 
NAPLO - Színház kicsit másképp

 
Vehir.hu Project nyitó

 
Veszport nyitó sajtótájékoztató
Az oktatás és a kultúra összekapcsolása
veszport.hu 2014.01.31.14:11
 
„Mozgásban a kultúra” címmel indít programot óvodásoknak és kisiskolásoknak a Pannon Várszínház.
 
 Vándorfi László, a színház igazgatója kihangsúlyozta, hogy a színház társulata elkötelezett az oktatás és a kultúra összehangolásában. A színházuk mindig is nyitott volt a társadalom felé és amikor megismerték ezt a pályázati felhívást megértették, hogy ez nekik való feladat. Azért is érdekes a gyerekekkel való foglalkozás, mert nem csak a gyerekek tanulhatnak a színészektől, de a foglalkozások során a színészeket is érhetik olyan élethelyzetek, ami a számukra új, ezért tanulhatnak is belőle.
 
Az igazgató ugyanakkor azt is fontosnak tartja, hogy a gyerekekkel már ebben a korban megszerettessék a színházat és azt a műfajt, amit a színészek képviselnek.
Székely-Szügyi Zsuzsanna projektmenedzser részletes tájékoztatást adott az előttük álló program sorozatról. A színház társulata három városban – Veszprémben, Nagyvázsonyban és Sümegen – lévő oktatási intézményekkel tart fenn kapcsolatot. Ezekben az intézményekben interaktív témanapokon a művészet segítségével kívánják a gyerekekkel megismertetni a térség egyedülálló történelmét, irányítják rá a figyelmet a kultúra szerepére, fontosságára. A pályázatban munkát vállaló színészek kompetenciafejlesztő színház és drámapedagógiai, valamint táncművészeti programjaikkal kívánják elősegíteni az óvodás, a hátrányos helyzetű gyerekek, valamint az általános iskolai tanulók személyiségfejlődését, művészeti és kreatív képességeiknek a kibontakoztatását.
 
 
A Pannon Várszínház a program szerint hat oktatási, nevelési intézményben a tanítási időn túl tartja meg a témanapjait, rendhagyó foglalkozások keretében. Ezekkel az intézményekkel már a pályázat benyújtása előtt együttműködési megállapodást kötöttek, a foglalkozások időtartama alkalmanként 3-3 óra.
A programok előkészítésében és lebonyolításában részt vállalt Egyed Brigitta, Kiss Dávid, Kiss T. István, Molnár Ervin, Stefancsik Annamária, Zayzon Csaba, Székely-Szügyi Zsuzsanna projektmenedzser.
A témavezetők és Vándorfi László, az érintett intézményvezetőkkel együttműködve dolgozták ki a szakmai tematikát, végezték el az igényfelmérést. A tematikában nagy hangsúlyt kapott a kulturális hagyományok ápolása, a tanulók művészeti és kreatív képességeinek kibontakoztatása, a kapcsolatteremtő, önkifejező, konfliktuskezelő, problémamegoldó képességük fejlesztése. A gyerekek érdeklődési köréhez igazítják a témákat, ezért lesz olyan helyszín, ahol zene és tánc nyelvén fognak beszélni és lesznek olyan csoportok is, ahol a meséket helyezik előtérbe.
A színház a programok helyszíneiről és időpontjáról tájékoztatni fogja a sajtót.
 
Szinhaz.hu nyitó sajtótájékoztató

Iskolákban indít művészeti programot a Pannon Várszínház

2014. február 1. szombat, 10:02

 

Öt Veszprém megyei iskolában és egy óvodában indít művészeti-kulturális programot a Pannon Várszínház tanítási időn túl, interaktív témanapok keretében - közölték a szervezők pénteken a veszprémi Kossuth általános iskolában.

Vándorfi László színházigazgató szerint fontos, hogy a programban résztvevő diákok éppen abban a korban vannak, amikor eldől, hogy színházba járók lesznek-e vagy sem. 

 

 A színház 12,1 millió forintot nyert Mozgásban a kultúra című programjához, amelyben három veszprémi mellett a nagyvázsonyi és a sümegi általános iskola, valamint a veszprémi Ringató óvoda vesz részt.

A teátrum idén tavasszal és ősszel 4-4 alkalommal három órás témanapot tart az intézményekben: színház- és drámapedagógiai, táncművészeti programokkal várják a gyerekeket.

A témavezetők a színház színészei. A foglalkozásokon szó lesz a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum állandó helytörténeti kiállításához kapcsolódó korokról. A nagyvázsonyi és sümegi iskolák tanulói a vándorszínészettel, nyelvújítással, reformkorral, az 1848/49-es forradalom eseményeivel foglalkoznak majd, míg az óvodásoknak lesz mese és zene is - ismertette a programot Székely-Szügyi Zsuzsanna projektmenedzser.
Krámer György koreográfus zenei foglalkozásait minden résztvevő intézményben megtartja. Mint mondta, azt szeretné megmutatni a gyerekeknek, hogyan lehet kommunikálni beszéd nélkül is, valamint rávezetni őket a közösségi tánc örömére.

 Forrás: MTI